A "Zene varázsa" – Október 1. a Zene világnapja

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét a Zene Világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Életünket keresztül-kasul szövi a zene a bölcsőtől a sírig. A zene, az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Ezért is van az, hogy a „dal korlátlan hatalmat ad annak, aki ért hozzá”-vélekedett Szabolcsi Bence.

A Zene világnapján, akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal. Gondoljunk rájuk szeretettel, mert segítenek minket, célt adnak, rendre és türelemre tanítanak.

Mi is a zene?

Maga a zene létezése egy csodálatos dolog, mondhatni maga a csoda. A gondolat és a tünemények között elterülő birodalom. Szeretjük a zenét akkor is, ha ringat, akkor is, ha hullámzik, ha kerget vagy zuhanni hagy. A nagyszerű zenék nem a tökéletes időkben születnek, hanem amikor szívvel-lélekkel hívod életre Őket!

 „A csend a zenében olyan, mint a fehérség az akvarellen! Nem szín, de szükség van rá a festéshez.” (Diego Marani)

A művészeti iskola tanulói és tanárai műsorral emlékeztek meg a Zene Világnapjáról. Csajkovszkij: Keringő című művét előadta: Varga Izabella és Varga János Miksa, Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez című versét előadta Finczicki Viktória 8. évfolyamos tanulónk, Diabelli: Moderato című alkotását Üllei-Kovács Dóra és Pusztainé Tóth Judit előadásában hallgathattuk meg.  Vivaldi: Szonáta d-moll I. tételét előadta Tóth Kinga furulyán és Pusztainé Tóth Judit zongorán, a művészeti iskola két tanára. Az ünnepség végén Dés László és Nemes István: „A zene az kell” című dalát előadták iskolánk felső tagozatos növendékei. A dalt betanította Tóth Kinga ének tanár és zongorán kísért Pusztainé Tóth Judit. A megemlékezést a Jánosi Gusztáv Művelődési Csarnokban tartottuk 2022. szeptember 28-án.

A megemlékezés képei az iskola facebook oldalán találhatóak:

https://www.facebook.com/pilinszkyiskola

Rábai Dalma