Gyermekorvosi tájékoztatás a vírussal kapcsolatban 2020.09.01

Kedves Pedagógusok és kedves Szülők!

Változó világunkban a kommunikáció lehetőségei is átalakulnak, összevont szülői értekezletet nem tartunk ezért írásban fordulok Önökhöz.

A koronavírus sajnos nem tűnt el, és valószínűleg nem is fog jó ideig. Jelen ismereteink alapján gyermekeknél gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár, más, „szokásos” vírusos betegségtől szinte nem különböztethető meg. Szakértők szerint a járvány ismételt erősödését a tünetet mutatók korai elkülönítésével, távolságtartással, valamint a higiénés szabályokra való fokozott odafigyeléssel lehet megelőzni.

  • A mi közös felelősségünk, hogy gyermekünket ne küldjük közösségbe, ha bármilyen tünete van. A felnőtt se menjen dolgozni/társaságba, ha az alábbi tüneteket észleli magán!

Az orvosokat az ún. „eljárásrendek” segítik abban, hogy a lehető leghatékonyabban végezzük munkánkat. Ez alapján jelenleg koronavírus fertőzésre klinikailag gyanúsnak kell tartanunk minden gyermeket, akinél az alábbi tünetek BÁRMELYIKE fennáll:
- láz
- köhögés
- nehézlégzés
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, íz érzés zavara vagy hiánya
- kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Kérem Önöket, hogy panasz esetén, illetve ha a pedagógus jelzi önöknek, hogy ő észlelt bármilyen tünetet, mindenképp emailben: pca38071@gmail.com , vagy telefonon: 70 316 7965, vagy keressenek meg, vagy keressék saját gyermekorvosukat.  Az email megkönnyíti a rendelést, ezt kérném elsősorban! Minden esetben igyekszünk válaszolni az emailekre, ahogyan remélem eddig is sokan megtapasztalhatták
A tünetes gyermek otthoni elkülönítése és betegségének lefolyása szerint beszéljük meg a teendőket. Amíg beteg, tartózkodjon otthonában, és emailben, vagy telefonon rendszeres visszajelzést kérek majd az állapotáról.
Most jön a neheze!!! Az eljárásrend ugyanis az otthoni elkülönítés megszüntetésének feltételeiről az alábbit írja:
„Ha a beteg (gyermek) legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani. „
Tehát minimum 10 napig otthon kell maradnia a gyermeknek, ha a fenti tünetek bármelyike  is jelentkezett!!!!
Ezek a döntések a járvány további terjedésének megelőzését szolgálják. Úgy gondolom, senkinek nem lenne jó újabb szigorú, teljes körű karantén, amilyen tavasszal volt. Sajnos ennek elkerülésére ez az egyetlen megoldás, egyéni/családi áldozatvállalások árán.
Nem lehetne ezt máshogy csinálni? Ezen gondolkodik és dolgozik nagyon sok szakember. Valószínűleg meg kell tanulnunk együtt élni az új koronavírussal és sokkal fegyelmezettebb, távolságtartóbb a higiénére odafigyelő élet tud elsősorban védelmet adni, valamint az immunrendszer erősítése.

Bővebb információ található a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága facebook oldalán.

Balatonkenese, 2020. 09. 01.                                                          

dr Meláth Viola  gyermekorvos