Hulladékcsökkentés hete a Pilinszkyben

Ez már a 15. alkalom, hogy Európa egy teljes hétre a figyelmét a hulladékcsökkentésre és a fenntarthatóságra fordítja…

A hulladékcsökkentés hetében kiemelt figyelmet fordítottunk a hagyományos szelektív gyűjtéseinkre: használt olaj, kis méretű akkumulátorok, használt mobil és különböző elemek gyűjtése zajlott.

Szelektíven gyűjtjük a PET palackokat és használjuk a palackprést. Technika órákon, 5. és 6. osztályokban hulladékból, csomagolóanyagból házat, lakásberendezést terveztek és építettek tanulóink. A 7.osztályosok adventi falut építenek szintén hulladék kartondobozok felhasználásával.

A 8. osztályosok egy részével a www.szelektalok.hu oldalán ismerkedtünk a csomagolás terén fenntartható ötletekkel és kvízt töltöttek ki a tanulók, mellyel nyereményjátékban vesznek részt.

November 23-án a NABE tagjai kézműves foglalkozást tartottak alsó tagozatos tanulóinknak, ahol hangulatos karácsonyi díszek készültek hulladék anyagok felhasználásával. Varázslat történt. A mackó sajtos dobozból hóemberes függő dísz, a szivacsos műanyagból karácsonyfadísz, a kartondobozból, fonalból pedig angyalka és csillag lett. A gyerekek játékosan, alkotó munkával tapasztalták meg, hogy a kidobásra ítélt hulladékból sok hasznos tárgy készülhet. Ezúton szeretnék megköszönni a NABE tagjainak a tartalmas délutánt!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

2023-ban az akcióhét fókuszában a csomagolás áll majd, ami nem véletlen!

A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.

Amíg a feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.

Ezek fényében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen.

A cél elérhető, ugyanakkor mindnyájunktól nagy erőfeszítést kíván.

Most mi is tehetünk érte!

Fókuszban: a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a csomagolásmentesség, a csomagolás újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamának növelése áll, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezés.

forrás: www.szelektalok.hu