Tájékoztatás az oltással kapcsolatban

Tisztelt Szülők!

A Covid pandémia visszaszorítása érdekében a világ sok országában már megkezdték az 5-11 éves korosztály oltását. A következő hetekben Magyarországon is megindul ennek a korcsoportnak az oltása is, melyet vagy az oltópontokon kért időpontban, vagy a háziorvosnál megszervezett oltási napokon lehet kérni. Ennek feltétele, hogy egy adott napon legalább 10 gyermek megjelenjen az oltáson. A szervezés érdekében kérem, hogy a hétvégén hozzanak döntést a szülők, akik a Balatonkenesei házigyermekorvosi praxisba tartoznak, hogy oltópontra regisztrálnak, vagy szeretnék gyermekük oltását az általam kijelölt időpontban kérni.  Az oltóanyag pazarlás elkerülése érdekében tartaniuk kell az általunk adott időpontot,  (kivéve természetesen a megbetegedés estét ) így kérem alapos átgondolását annak, melyik lehetőséget választják. A teljes oltási mennyiség tervezése érdekében azok jelzését is várjuk, akik szeretnének oltás, de az időpontjának szabad megválasztása érdekében, inkább oltópontra regisztrálják gyermeküket.

Levelem mellett csatolva kapnak egy dokumentumot, melyet a Házi Gyermekorvosok Társasága állított össze tájékoztatásként, a szülők leggyakoribb kérdéseire választ adva.

Együttműködésüket előre is köszönve, tisztelettel.

dr. Meláth Viola - házi gyermekorvos

 

 

HÁZI GYERMEKORVOSOK EGYESÜLETE - 1133 Budapest, Ipoly u. 5/E
hgye@hgye.hu, www.hgye.hu

Szülői tájékoztató  -  Az öt évnél idősebb gyermekek covid védőoltásáról

A szülői tájékoztató célja, hogy a házi gyermekorvos kollégák számára rendelkezésre álljon egy könnyen kezelhető összefoglaló, amely az 5-18 év közötti gyermekek szülei számára tartalmaz infomrációkat a védőoltás szerepéről a koronavírus megelőzésében az 5 évesnél idősebb gyermekek körében, valamint az oltás előnyeiről és esetleges mellékhatásairól.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek számára?

1. A védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét! Rendszeresen találkozunk gyermekáldozatokról szóló tudósításokkal; pl. az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Gyermekkórház Szövetség adatai szerint a halálozás a gyermekeknél 0.00-0.26 százalékos (az USA 45 államában történt felmérés alapján; 7 államban egyáltalán nem fordult elő).

2. A védőoltás csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápia esélyét! Ugyancsak az amerikai egyesült államokbeli adatok szerint a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

3. A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében! Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi-gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

4. A védőoltás segít a hosszú távú COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében! A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

5. Valóban indokolt a védőoltás az 5-11 éves korosztályban? Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az 5-11 éves korosztályban 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8 300 kórházi felvétel történt  COVID-19-el összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. Valójában ebben a korosztályban ezzel a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a környezet számára?

1. A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát! Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

Mellékhatások és egyéb szempontok

1. Ismert mellékhatások
A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal: fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés, amelyek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

2. Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?
Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás érzés, gyengeség kíséri; általában pár nap alatt megszűnik, tüneti terápiával, pihenéssel jól kezelhető. A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

3. Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?
Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyag- termelésre, maga viszont hamar lebomlik.

4. Nem okozhat meddőséget a vakcina?
Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

5. Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?
A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

6. Gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kéne oltatni?
Gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. És enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Sosem tudhatom, hogy az én gyermekem éppen hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

Szülőként, házi gyermekorvosokként is felelősséggel tartozunk a gyermekeinkért!
Éljünk közösen a védelem lehetőségével!