Vízitúra a Velencei-tavon

2022. szeptember 24-én, szombaton a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 14 diákja, három felnőtt kísérővel az intézményben működő Természetjáró Szakkör keretében egy vidám hangulatú majdnem kétórás evezésen vett részt a Velencei-tavon egy gyönyörű, napsütéses őszi napon.

Balatonkeneséről vonattal utaztunk Agárda, majd rövid séta után érkeztünk meg a hajóállomásra ahonnan a túra indult.

Az Expedíció Velencei-tó csapatának a segítségével, két túravezetővel, megismertük a tó igazi arcát, megfigyelhettük különös élőlényeit, evezhettünk ősi halászcsapásain, titkos ösvényein, valamint szakvezetőnktől sok érdekességet is hallhattunk a túra állomásain. Az egyes állomáshelyeken természetismereti előadást és kisebb történeti, földrajzi ismereteket is kaptunk. A kenuzás után, a megszerzett ismereteken alapuló, rövid kérdezz-felelek játék keretében a tó élővilágát ábrázoló képeslapokat nyertek az ügyesen válaszolók, de prospektusokat is hozhattunk magunkkal, amely a tó élővilágával, idegenforgalmi látványosságaival, turisztikai érdekességekkel kapcsolatos.

Bátran ajánljuk a kenuzást minden korosztály részére, mert a 3-4-7-8 személyes túrakenuk használata nem igényel vízi jártasságot. Mentőmellényt, evezőt biztosítanak a résztvevők számára, melyek használata kötelező. Még a parton el lehet sajátítani az evezés fortélyait, majd vízre szállunk.

Az evezés után a maradék időt pedig egy igazi különleges helyszínnel töltöttük ki, a pár perc sétára található Choco Rino Kézműves Csokoládéműhelyt látogattuk meg, ahol nemcsak kóstolót kaptunk a különböző itt készített csokoládékból, hanem vásárolhattunk is, sőt még az igazi kakaóbabot is megízlelhettük!

A pompás ízek után sétáltunk vissza az agárdi vasútállomásra és délután fél három előtt érkeztünk meg Balatonkenesére.

Köszönet Kissné Pethő Ildikó tanárnőnek és Varga Ákos pedagógusnak, hogy a szombati napját feláldozva elkísért bennünket a túrára.

A vizitúra képei az iskola facebook oldalán találhatóak: https://www.facebook.com/pilinszkyiskola

 

Sebő Dániel

testnevelés munkaközösség vezető és szervező